TÜBİTAK’ın destek verdiği kadınlar başarıdan başarıya yükseliyor
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafınca 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü sebebiyle “Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Etkinliği “ düzenleyerek destek verdikleri bilim kadınlarının başarı hikayelerini anlatmalarına fırsat sundu.
TÜBİTAK desteğiyle serüvenine başlayan isimlerden birisi olan Tuğba Haklı; 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı destek sahibi ve aynı zamanda Biyomedikal mühendisidir. Diyabet kökenli görme kaybı rahatsızlığına sebep olan körlüğü engelleme amacıyla yola adımını attığı Ankara Üniversitesi Teknokent’teki şirketini 4 yıldır başarıyla yönetmektedir. TÜBİTAK’ın destek verdiği bir diğer isim Zülal Tannur kız çocukları için çalışmalarını yürüttü. ‘Görme deneyimi çözümleri’ çalışması ile Take Off’23 bağlamında “En İyi Kadın Girişimci” seçildi. Dünya’nın ilk görme teknolojileri firmasını kuran Zülal Tannur, Kız çocuklarının teknolojiye ilgisini artırmayı hedef aldı. TÜBİTAK’ın destek verdiği Zeynep Naz Terzi ve Ela Karabekiroğlu kutuplar için mont geliştirme üzerinde çalışmalarını yürüttü.
Antarktika’daki kutup araştırmaları projeleriyle 2023 TEKNOFEST Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması’nda birinci seçildiler. Kutuplarda çalışmalarını sürdürecek bilim insanlarının giyebilecekleri mont üretecekler. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu Eğitim Teknolojileri Yarışması’nda birinci olan ilkokul/ortaokul takımının danışman öğretmeni Hasibe Özer, Bursa’da sanat merkezinde bilişim öğretmeni olarak çalışmakta ve hem TÜBİTAK’ta hem de TEKNOFEST’te çeşitli projelere danışmanlık yapmaktadır. Genç nesilin teknolojiye yönlenmesi hususunda aktif rol almaktadır. Doç. Dr. Zerrin Sezgin Bayındır, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesidir. Bayındır, ilaç formülasyonları ve nano taşıyıcı sistemler üzerinde ki çalışmalarıyla sağlık bilimlerinde öne çıkmaktadır. TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri’nde ‘Sağlık Bilimleri Teşvik Ödülünü’ Doç. Dr. Zerrin Sezgin Bayındır aldı.Prof. Dr. Özge Çevik Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı öğretim üyesidir. 2022 TÜBİTAK Teşvik Ödülü ile 2023 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü kazanmıştır.Kanserde yeni ilaç geliştirme, ilaçların hücreleri hedeflendirilerek gönderilmesi ve insan üzerindeki etkileriyle ilgili araştırmalar yapan Özge Çevik “Yaptığımız bilimsel çalışmalarda yayınladığımız makaleler, gerçekleştirdiğimiz projeler, aldığımız patentler, hatta ürüne dönen yerli ve milli ürün geliştirme noktasına kadar giden birçok başarı elde ediyoruz. TÜBİTAK’ın, TÜBA’nın üstün başarılı genç bilim insanı ödülüne layık görülmüştüm. İmkânları kullanarak Türkiye’deki akademisyenlerin, özellikle de bilim kadınlarının bir şeyler yapabileceğinin örneği.”ifadelerine yer vermiştir.
Misem Eyüpler / Onyedi Eylül Gazetesi
Yorum gönder