Şimdi yükleniyor

Diyetisyen İkra Nur Yertürk: “Bayram sonrasında altın oranı kaçırmayın”

Diyetisyen İkra Nur Yertürk: “Bayram sonrasında altın oranı kaçırmayın”

Ramazan Bayramı sonrası sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler neler? Stajyer Diyetisyen İkra Nur Yertürk, Ramazan sonrası beslenme düzenine dair tavsiyelerde bulundu.

Ramazan ayının ardından beslenme alışkanlıklarında ciddi değişimler yaşanıyor. Oruç süresince metabolizmanın yavaşlaması ve sindirim sisteminin uzun süre dinlenmesi, Ramazan Bayramı sonrası sofralarda dikkatli beslenmeyi zorunlu hale getiriyor. Stajyer Diyetisyen İkra Nur Yertürk, Ramazan sonrası sofralarda sağlıklı bir denge sağlanması için önerilerde bulundu.

RAMAZAN BAYRAMI SONRASI SAĞLIKLI ADIMLAR

Uzun saatler aç kalan vücudun birdenbire ağır yiyeceklerle karşılaşmaması gerektiğini belirten Yertürk, Ramazan sonrası sabahında hafif ve dengeli bir kahvaltının tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.
“Kızartma ve hamur işlerinden kaçınılması, bunun yerine yumurta, peynir, zeytin, bol yeşillik ve taze meyve ile güne sağlıklı bir başlangıç yapılmasının sindirim sistemi için daha faydalı olur”

TATLIYA SINIR, ÖĞLEN YEMEĞİNE ÖZEN

Ramazan sonrası geleneksel lezzetler arasında yer alan baklava ve sarma gibi tatlıların, öğle öğünlerinde hafif ve dengeli beslenilmeye devam edilmesini öneriyor. Sebze ağırlıklı yemekler öncelikli olmalı, ayrıca ızgara tavuk veya köfte gibi protein kaynakları tercih edilmeli. Pilav ve makarna gibi karbonhidratlı besinlerin ise kontrollü porsiyonlarla tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

AKŞAM YEMEĞİ SİNDİRİM DOSTU OLMALI


Stajyer Diyetisyen İkra Nur Yertürk, gün boyu tüketilen ağır yiyeceklerin ardından akşam öğünlerinde daha hafif besinler tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Mercimek, kabak veya brokoli çorbası gibi sebze çorbaları hafif bir başlangıç için ideal seçenekler. Ayrıca, zeytinyağlı sebzeler, taze fasulye ve enginar gibi lif yönünden zengin yemeklerin hem sağlıklı hem de sindirimi kolay olduğu vurgulanıyor. Akşam yemeğinde bol su içmenin yanı sıra porsiyon kontrolüne de dikkat edilmesini öneriyor.

ANİ BESLENME DEĞİŞİKLİKLERİ SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR


Ramazan sonrası beslenme düzenindeki ani değişiklikler sindirim sorunlarına, şişkinliğe ve kabızlığa yol açabilir. Stajyer Diyetisyen İkranur Yertürk, özellikle mide hassasiyeti olan bireylerin porsiyonlarını küçük tutarak beslenme düzenli yavaş bir geçiş yapmalarını öneriyor. Kan şekeri dalgalanmalarına karşı dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

BESLENME SAATLERİNDEKİ DEĞİŞİMLER RİSK TAŞIYOR


Ani değişen beslenme saatleri kalp, tansiyon, şeker ve obezite gibi hastalıkları tetikleyebilir. Bu risklerin önüne geçmek için mevcut sağlık sorunları olan bireylerin daha dikkatli olması ve beslenme düzeni mi kontrollü bir şekilde geçiş yapması öneriliyor.

PORSİYON KONTROLÜ VE SAĞLIKLI TERCİHLER


Ramazan sonrası dönemde porsiyon kontrolünün büyük önemi var. Küçük porsiyonlarla sık sık beslenmek, sindirimi kolaylaştırır ve kan şekerini dengede tutar. Taze meyve ve sebze, tam tahıllı gıdalar, balık ve süt ürünlerinin tüketilmesi önerilirken; şekerli yağlı ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiği belirtiliyor.

RAMAZAN SONRASI ARALIKLI ORUÇ UYGULAMASI


Bazı bireyler Ramazan sonrası vücutlarını dengelemek için aralıklı orucu tercih edebilir. Ancak Stajyer Diyetisyen İkranur Yertürk, bu yöntemin herkes için uygun olmadığını ve özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin doktorlarına danışmadan böyle bir değişiklik yapmaması gerektiğini belirtiyor.

Son olarak, Ramazan sonrası sağlıklı bir geçiş sürecinde dengeli ve bilinçli beslenmenin önemine dikkat çekiliyor. Bu yaklaşım, sindirim sistemini rahatlatırken vücudun adaptasyonunu da kolaylaştırır. Ramazan sonrası sofralarda ölçüyü elden bırakmamak büyük önem taşıyor.

https://www.instagram.com/22runarki

Yorum gönder